Kitartást

A kitartás egy olyan képesség, tulajdonság, amely az emberiségre jellemző. Nem csak egy valakire, nem csak egy népre, hanem minden emberre. Miről beszélek? Csak nézz körben! Mi van a világban? Csoda, rengeteg csoda – társadalom, épületek, rendszerek, autó.

Természetesen ez nem csak a kitartás műve, de azért lássuk be, hogy van hozzá köze.

Ha Edison nem kísérletezik 5000 féle különböző módon, akkor ma nem létezne ez az anekdota és a villanykörte sem:

„Thomas A. Edison, a történelem talán legnagyobb feltalálója több mint 10000 kísérletet végzett, mire megalkotta a tökéletesen működő izzólámpát. Az 5000-dik sikertelen kísérlet után egy riporter megkérdezte a kudarcról, mire ő azt felelte, hogy a kísérletei sikeresek, már 5000 módot talált arra, hogy ne csináljon izzót.”

Kitartó volt és egy zseni – ahogy a kiemelt címben is jeleztem, hogy pusztán a kitartás nem elegendő. Ennek köszönhetően érhette el azt, hogy mindenki ismeri a nevét vagy használja a találmányát.

Filmes példát is hozhatok a kitartásra – igen filmes példa, de tökéletesen illusztrálja azt, hogy mit kell tenni annak, aki győzni akar. Rocky karakterét emelném ki (igen itt sem csak a kitartást kell kiemelni, mert volt ott adottság, gyorsaság, elhivatottság). Minden egyes részben addig küzd, addig hajtja magát, ameddig csak bírja. Sokszor a végzetes határon túl is. Ezért nem is teljesen jó példa, mert a kitartást nem szabad összekeverni az elvakultsággal.

Mi rosszabb annál, ha nem vagy kitartó? Hát az elvakultság.

Miért mondom ezt? Azért, mert az emberek gyakran esnek át a ló túloldalára és már nem hasznos, amit csinálnak, hanem káros. Nincs értelme olyanba munkát fektetni, amely sosem térül meg. Ez a kitartás nem kitartás, hanem megszokás vagy ragaszkodás az eredeti elképzeléshez. El kell ereszteni, mert ami rossz az még rosszabb lesz, ha átszabjuk az utolsó védőhálót.

Tegyük fel, hogy egy szerencsejátékos helyében vagyunk és nem tudunk semmit tenni, mert ő irányít, de mi látjuk az egészet E/1-ben, de nem tudunk beleavatkozni, egyszerűen mindent csak átélünk. A nem függő ember, addig játszik, ameddig élvezi. A függő is így kezdi, de egy idő után rögeszmésen hiszi, ha sokáig csinálja, akkor az meg fog térülni, közben csak egyre mélyebbre taszítja magát.

Kitartás a képlet egy kicsiny darabkája

Sose vállald túl magad és sose ragaszkodj olyan gondolatokba, dolgokba, amelyekbe fektetett idő nem térül meg. A kitartás fontos, csak a megfelelő szkillekkel kell párosítani őket: fegyelem, türelem, gyors alkalmazkodóképesség.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Hirdetés

Kategóriák

Archívum