Milyen zenét hallgass munka közben?

A zenehallgatás a lételemem, de ezzel nem vagyok egyedül. A fiatalok, mint én is többnyire fülhallgatóval a fejünkön születtünk. Ez nem is lenne baj, hiszen a zene jó, megnyugtat, kellemes és még sorolhatnám naphosszat. Mi a helyzet munka vagy tanulás közben? Erre a kérdésre fogom keresni a választ ebben a cikksorozatban.

Olvastam pár cikket a témában, keresgettem ajánlásokat listákat, végiggondolta, hogy nálam hogyan zajlik ez. A tudományos kutatások annyit tudnak hozzátenni, hogy mindig a helyzettől, kontextustól függ, hogy éppen egy zene motivál vagy demotivál.  Kutatások sora zajlott már le a témában, amik Mozart effektussal foglalkoztak.

Ha valaki nem tudná, akkor bemutatom ezt a tézist. Alfred A. Tomatis volt, aki először vizsgálta azt, hogy Mozart zenéje milyen hatással van a munkájára. Így lett a neve Mozart-hatás vagy Mozart effektus. Több lehetséges kimenetet is feljegyeztek:

 1. Mozart zenéjének hallgatása bizonyos térbeli-logikai és értelmi feladatoknál rövid távon fejlődést eredményez.
 2. Az elterjedt változata szerint, ha valaki korai gyermekkorában találkozik Mozart zenéjével, akkor okosabb lesz és a zene pozitív hatással van a későbbi értelmi fejlődésére.
 3. Más kutatások azt mondják, hogy ezeken jóval túlmutatnak a hatások, ilyen a tér-idő érzékelés, valamint az intelligencia növekedés.

A klasszikus zenéről sokan állítják, hogy megteremti a megfelelő légkört a munkához. Ezt én sem tudom és nem is szeretném cáfolni, de saját tapasztalatból mondom, hogy tényleg sokat számít az aktuális lelki állapot is. Nem beszélve arról, hogy nekem nem számít milyen zene szól, csak ne a csöndet kelljen hallgatnom.

Az évek során több stílust is kiemeltünk, teszteltünk. Amit biztosan állíthatok, hogy a szöveg nélkül zenék nem vonják el a figyelmet,emellett valamennyi pozitív hatással is rendelkeznek. Ezek többnyire elektronikus zenék és a di.fm egy webrádiójából választunk, általában Goa-Spy Trance szól, de Dark DnB vagy más itt megtalálható stílusok is tökéletesen segítik a munkát. Jelenleg is a már említett Goa-Spy Trance duruzsul a fülünkben, csak ajánlani tudom.

Ahogy ígértem ez most csak egy kis ízelítő volt. Megmutattam, hogy tudományos kísérletekkel is vizsgálták már ezt a témakört, bemutattam a saját szokásomat, valamint átemeltem egy kis tartalmat szakirodalomból. Már csak egy kis ízelítővel vagyok adós.

Top 5 zene vagy album munkához vagy tanuláshoz (sikeres emberek ajánlásával):

 1. Buena Vista Social Club albumok
 2. „Eye of the Tiger”
 3. Eddie Money albumok
 4. Fatboy Slim „The Rockafeller Skank”
 5. Michael Jackson „Beat it”

Forrás:

 1. The Best Sounds for Getting Work Done
 2. Mozart-hatás
 3. The 50 Songs (and Albums) to Listen to at Work

1 hozzászólás

 1. „Nem beszélve arról, hogy nekem nem számít milyen zene szól, csak ne a csöndet kelljen hallgatnom.”

  Mekkora „igényesség” ……

  Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Hirdetés

Kategóriák

Archívum