Pénz nem a cél, hanem egy eszköz!

Hogy gondolkodnak az emberek a pénzről? Mit tesznek, ha nagyobb összeghez jutnak? Befektetnek vagy elköltik? A következőkben három fő pénzügyi gondolkodásmódot mutatok be és vizsgálok meg befektetési szempontból.

Jobb, ha az elején tisztázzuk: megfelelő pénzügyi befektetést találni nem egyszerű feladat. DE, határozottan elzárkózni attól a lehetőségtől, hogy pénzed dolgozzon helyetted, véleményem szerint rendkívül nagyvonalú és pazarló döntés.

Az aggódó

Sajnos nagyon sok olyan barátom van, akik már hosszú-hosszú évek óta „félreteszik” a pénzüket arra az esetre, ha valami baj történik. Elég jelentős összegű megtakarításokról van szó, azonban a pénzük csak ott „csücsül” egy folyószámlán. A mottó persze mindegyiküknél ugyanaz:
„De mi lesz, ha megbetegszem, mi lesz, ha hirtelen váratlan kiadásokkal kell szembenéznem?”
Mondanom sem kell, azon kívül, hogy feleslegesen aggódják halálra magukat olyan problémákon, amelyek talán sosem történnek meg, rengeteg számos előnnyel járó lehetőségtől esnek el. Valószínűleg ezt a mentalitást még gyermekkorukban, szüleiktől tanulták meg, akik hasonlóan gondolkodtak a pénzről és annak használatáról.

Természetesen senkit sem bátorítok arra, hogy ne tegyen félre bizonyos összeget esetleg élete későbbi szakaszára, én inkább azt javaslom határozza meg pontosan, hogy mire teszi félre:

  • tanfolyamokra, előadásokra
  • nyaralásra, szórakozásra
  • gyermek költségeire
  • boldog időkre

Az aggódó embert az állandó bajtól való félelme gátolja meg abban, hogy megfontoltan, tiszta fejjel hozzon döntést pénzügyeiről. Túlzott kétségbeesése megakadályozza abban, hogy pénzét rövid vagy hosszú távú befektetésekre használja, olyan üzletbe vágjon, amely pont hogy anyagi megkönnyebbülést jelentene számára.

Ha Te is az aggódó típusú emberek közé tartozol, akkor Neked azt tudnám javasolni, hogy keress olyan kisebb összegű befektetéseket, amelyek rövid távúak, és kockázatkerülő besorolásúak. A kis összeg, a rövid táv és a kis kockázat miatt úgy vélem kezdetnek ez a legmegfelelőbb számodra. Persze nem ezek a legnagyobb hozamú befektetések, de amint tapasztalatokat szerzel és nem okoz kényelmetlen érzést „kivonni” a pénzed, úgy haladhatsz egyre feljebb és feljebb.

Ezen típusnak továbbá egy ingyenes vagy kisebb összegű kezdőcsomagot igénylő Multi Level Marketing üzlet is jó megoldás lehet, hiszen nem igényel nagy pénzügyi kiadásokat, azonban megfelelően menedzselve óriási bevételekre lehet szert tenni.

A kiskirály

A kiskirály az, akinek sosincsen pénze. Kicsit ellentmondásosan hangozhat, de így van. Amint pénzhez jut, kiskirályként viselkedik, luxus dolgokra költ, amelyekre talán nincs és nem is lesz szüksége, ennek megfelelően semmilyen megtakarítással nem rendelkezik. Ennek a típusnak először meg kellene értenie, hogy miért is gondolkodik így a pénzről:

Talán fiatalabb korábban sosem kapott meg semmit amire vágyott? Esetleg mindent megkapott és most, hogy önállóvá vált, nem tudja kezelni a pénzét? Talán valamilyen kisebbségi érzés miatt akar fellengző módon élni, esetleg vágyik a megjutalmazásra?

Ezek a kérdések talán segíthetnek megérteni és árnyalni a viselkedés okait és segít megtalálni a helyes utat.

Az alábbi pénzügyi modell jó kiindulási alap lehet:

  • A bevétel 10%-át utalja át egy „Önképzés számlára”, amelyet csak bizonyos hasznos tudás megszerzésére fordíthat.
  • A bevétel 10%-át egy „Hosszú távú befektetések” címkéjű számlára tegye félre, amelyen összegyűlt pénzt csak valamilyen hosszabb lejáratú termékbe fekteti, esetleg MLM rendszer felépítésébe fog és annak költségeit fedezi
  • A bevétel 10% menjen egy olyan számlára, amelyet minden hónapban kötelező luxus termékekre elköltenie
  • A maradék rész a mindennapi kiadásokat fedezi

Ezzel a modellel a kiskirály hosszabb távon jelentős összegű megtakarításokhoz juthat, felépítheti jól működő MLM üzletét és mindig lesz pénze akár a luxus kategóriába tartozó termékek megvásárlására is.

A profi

A profi, aki mindig megfontolt, jól átgondolt döntéseket hoz, amelyekért vállalja a felelősséget. Használja a pénzét, befektetéseit megfelelő portfolióba invesztálja. Van rövid távú és hosszú távú, kockázatos és mérsékelten kockázatos befektetése is. Ha ő maga nem is ért a legmagasabb szinten a befektetési és megtakarítási formákhoz és lehetőségekhez, jól képzett szakemberhez, tanácsadóhoz fordul, aki segít neki a számára legoptimálisabb döntéseket meghozni.

A jól felépített portfoliója révén olyan mennyiségű összegekhez jut, amelyekből fedezni tudja életét és saját vállalkozást indíthat. Mivel megteremtette anyagi függetlenségét, a pénze dolgozik helyette, olyan vállalkozásokkal, termékekkel foglalkozhat, amelyben örömét leli. Nem zárkózik el attól, hogy pénzét termékekbe fektesse, amelyeket profin értékesítve szintén jelentős hasznot realizál.

Folyamatosan keresi az új lehetőségeket, nyitott az új dolgokra, ha dönteni kell nem habozik, átgondoltan cselekszik. Úgy vélem ez utóbbi az, amely gazdaggá és sikeressé teszi őt.

 

Összegezve tehát nagyon fontos az, hogy megfelelően gondolkodj a pénzről. A pénz van érted vagy Te vagy a pénzedért? A pénz dolgozzon helyetted vagy Te dolgozz a pénzedért? Ha tisztázod magadban, hogy mit akarsz elérni, körülbelül mekkora jövedelemre szeretnél szert tenni egy évben, hidd el sikerülni fog! Gondolataidat kitöltik a pénzszerzési lehetőségek kutatása, egyre jobban beleásod magad a témába, egyre több rutint szerzel és egyre jobb és jobb döntéseket hozol pénzügyi befektetéseid/vállalkozásod kapcsán.

Ha nem boldogulsz kérj tanácsot elismert szakemberektől, pénzügyi tanácsadóktól, sikeres hálózatépítőktől, akik segítenek Neked elindulni a helyes úton.

Kérd az MLM építők segítségét E-mailben és együtt kitaláljuk a megfelelő stratégiát!

Tehát, Te melyik csoportba tartozol?

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Hirdetés

Kategóriák

Archívum