Az önfejlesztés

Mi is az önfejlesztés?

Egységes, pontos definíciót nem találhatunk rá. Nagyon nehéz lenne meghatározni mit értünk e kifejezés alatt. Sokan úgy gondolják, hogy az önfejlesztés nem más, mint felismerni gyengeségeinket és erősíteni, majd előnyünkre használni őket, de mindenesetre fejleszteni ezen területeket.

Úgy gondolom, az önfejlesztés egy folyamat, vagy folyamatok összessége, amely segítségével azzá válhatunk, akivé mindig is akartunk válni. Vehetünk egy gyenge jellemvonást, javíthatjuk egészen addig, amíg el nem értük azt a szintet, amellyel elégedettek lehetünk. Valóban sokunk teszi ezt nap, mint nap, hiszen megértettük, tudomásul vettük, hogy egy-egy képesség fejlesztése valamilyen módon hozzásegíthet minket végső céljaink eléréséhez. Valóban minden egyes gyengeségünket javítani kellene? Szó sincs erről!

Ha legtöbbünk végiggondolná, hogy mik azok a tulajdonságok, képességek, amiben nem érezzük magunkat elég jónak, és mindenen javítani szeretnénk, akkor meglehetősen lesújtó eredményt kapnánk. Több életen át tartó tanulással tudnánk csak ezen segíteni. Nincs sem elegendő idő, sem mód arra, hogy belátható időn belül professzionális krikettjátékossá képezzük magunkat. Azt hiszem, ha érdekeltek lennék, hogy ezt mégis elérjük, akkor elég sok munka várna ránk.

Az önfejlesztés nem arról szól, hogy minden gyengeségünket fejlesszük, sem arról, hogy az erősségeinket még tovább trenírozzuk. Az önképzés lényege, abban rejlik, hogy megnézzük, milyen szinten állunk jelen pillanatban, ezt összehasonlítjuk azzal, hogy mik a céljaink, milyen szintet szeretnénk elérni a jövőben. Azon kell munkálkodnunk, dolgoznunk, hogy miképp tudunk eljutni egyik pozícióból a másikba, milyen képességeinket kell az előrelépéshez fejleszteni.

Ezen gondolatok alapja, hogy nem a világ jobbátételén munkálkodunk, hanem saját magunk szeretnénk, jobbá, sikeresebbé válni. Gondolkozzunk csak el: Ki vagyok? Ki szeretnék lenni? Miben vagyok jó? Hogyan tudnám magam ezeken a területeken tovább fejleszteni, hogy előrébb lépjek, vezetővé váljak? Mik azok a tulajdonságok, képességek, amik megakadályoznak ebben? Miképp tudom ezeket az akadályokat leküzdeni? Hogyan tudom ezen területeken képezni magam? Tudom képezni magam ezeken a területeken? Valóban szükségem van azokra a képességekre? Szükségem van-e arra, hogy más segítségét vegyem igénybe a fejlődés érdekében?

Lehet, hogy sokan nem értenek egyet velem, de számomra ezt jelenti az önképzés fogalma. Mit gondolsz, miről szól az önfejlesztés? Kérlek, írd meg véleményed hozzászólásban!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Hirdetés

Kategóriák

Archívum