Időmenedzsment – A 80/20 szabály

A 80/20 szabály az időmenedzsmentben előszeretettel használt elv, amit többen sikerrel alkalmaznak a gyakorlatban. Gyakran fordul elő, hogy az eltervezett munkákat előzetes rendszerezés nélkül végezzük el, és órákat töltünk a pepecselő munkával, apróságok megoldásával, részletek kidolgozásával. Ez aligha hatékony módja a munkavégzésnek. A 80/20 szabály következetes alkalmazásával jelentősen növelhető a végrehajtott tevékenységek száma a napi tennivalók listáján.

A 80/20 szabályt hivatalosan Pareto elvnek nevezik, amit egy olasz közgazdászról, a kitalálójáról neveztek el. Pareto megfigyelte, hogy Olaszországban a befolyó jövedelem 80%-a a lakosság 20%-ától folyik be. Vajon ez a tendencia megfigyelhető az időmenedzsment esetében is? És az élet többi területén?

A 80/20 szabály érvényes közel minden területen. Előfordulhat, hogy a szekrényben lévő ruháid 20%-át viseled az idő 80%-ában. Lehet, hogy az ügyfeleid 20%-a hozza a bevételed 80%-át, esetleg a kulcsszavaid 20%-a felelős a weboldalad forgalmának 80%-áért.

Miként alkalmazható mindez az időmenedzsment területén? Az elv kimondja, hogy a nap folyamán elvégzett munka 20%-ának köszönhető az eredmények 80%-a.

Hogyan tudjuk mindezt átültetni a gyakorlatba? Azonosítsuk azokat a tevékenységeket a bizonyos 20%-ból, amelyeknek a legnagyobb az előre látható haszna és minden erőnket vessük be annak érdekében, hogy azok legyenek elvégezve. A napunk úgy fog alalkulni, hogy először a kijelölt hasznos munkára koncentrálunk, majd amikor ezzel végeztünk, a fennmaradó időben foglalkozhatunk a maradék 80%-kal.

Nyilvánvaló, hogy nem minden területen alkalmazható ez az elv. Vannak tevékenységek, amiket 100%-os eredményességgel kell elvégeznünk, nem szabad sajnálni az időt, bármennyi haszonnal is jár a végrehajtásuk.

A saját ételeim elkészítésében például minden esetben a tökéletességre törekszem, nem számít az időbefektetés. Az étel egy olyan dolog, amit tökéletesre kell mindig elkészíteni. Ebben az esetben nem használható a 80/20 szabály. Eltökélt szándékom, hogy minden alkalommal a tökéletes étel kerüljön a tányéromra. Ez a viselkedés jól illeszkedik az emberek maximalista természetéhez.

Fontold meg a 80/20 szabályt és alkalmazd mindennapjaidban sikerrel! Természetesen nem volna szerencsés, ha az autónk fékje csak 80%-os hatékonysággal működne, de talán nem bánjuk, hogy egy weboldalon csak a funkciók 80%-a készül el, a fejlesztési idő 20%-a alatt.

Vannak tapasztalataid a 80/20 szabály alkalmazásával kapcsolatban? Kérlek, írd meg véleményed hozzászólásban!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Hirdetés

Kategóriák

Archívum