A hálózatépítők 5 csoportja

Mint minden vállalkozás esetén, az MLM hálózat felépítésekor is nagyon fontos, hogy olyan munkatársakat találjunk magunk mellé, akik minden elvárásunknak megfelelnek, magyarul szorgalmasak, elkötelezettek, magabiztosak, jó kapcsolatokkal rendelkeznek és van már tapasztalatuk a network marketing területén.

Természetesen nem mindenki ilyen, minden ember más és más és sajnos sokan nem váltják be a hozzájuk fűzött ígéreteket, mert egy kis idő után nyomtalanul lemorzsolódnak. Na de nem is rohannék ennyire előre, először is arra próbálom megkeresni a választ, hogy:

Honnan lehet tudni, hogy valaki (sokszor teljesen vadidegen ember) sikeres hálózatépítő lesz?

Mivel az online környezetben történő hálózatépítés során sokszor csak egy név az, amit első körben megtudunk újdonsült munkatársunkról, ezért nagyon fontosnak tartom a mielőbbi kapcsolatfelvételt, akár személyesen, akár telefonon, akár e-mailben. Érdekes, de már az új tag válaszában is vannak árulkodó jelek, amelyek előrevetítik jövőbeli hálózatépítési sikerességét vagy épp sikertelenségét. Éppen ezért szoktam minden új embertől megkérdezni, hogy Mik a céljai? A válaszok alapján 5 különböző csoportba tudom besorolni őket, amelyek bizony már következtetni engednek a személy habitusáról, elkötelezettségéről és jövőbeli sikerességéről.

A hálózatépítők 5 csoportja

 

1. A céltalan: „regisztráltam a rendszerbe, majd meglátjuk mi lesz, sok időm nincs ám nekem, dehát mégis majd valami csak lesz…”
Talán mondanom sem kell, nem ez az álmaim válasza, mert számomra azt sugallja, hogy nincs elég motivációja és nincsenek komoly szándékai az üzletet illetően. Az ilyen munkatársat nagyon nehéz jó irányba terelgetni, motiválni és elérni azt, hogy szívvel-lélekkel végezze a munkáját. Sajnos azt kell mondanom, hogy a legtöbben ebből a csoportból morzsolódnak le, holott talán ők igénylik a legtöbb szponzori segítséget.

2. A kishitű: „hát talán egy kis pénz befolyik az üzletből, miből talán tudok venni magamnak néhány dolgot, pedig a rendszer nagyon jó, biztosan sokkal többet ki lehetne belőle hozni, de én nem vagyok elég jó hozzá…”
Az ilyen emberek általában kategorikusan kijelentik, hogy ők bizony nem elég jók, holott látják a lehetőséget az adott üzletben. Mit lehet ilyenkor tenni? Lelket kell önteni beléjük, sulykolni kell beléjük azt, hogy képes vagy rá, folyamatos visszajelzést kell adni a pozitív dolgairól és sokszor szoktam azt tanácsoln, hogy hallgassanak meg néhány személyiségfejlesztő előadást, mert sokat segíthet az önbizalmuk növelésében. Velük a kommunikáció általában telefonon vagy Skype-on történik, hogy már a hangsúlyozásból is érezhesse a lelkesítő mondatok erejét.

3. A csalódott: „már annyi mindent kipróbáltam, eddig soha semmi nem sikerült, talán ez majd fog menni nekem is…”


Némiképp az előző két kategória „keveréke”. Olyan emberek tartoznak ide, akik már sok MLM üzletet kipróbáltak, ám mindeddig jelentős sikerek nélkül tették azt, esetleg sokból ráfizetéssel szálltak ki. Ők az a csoport, amely feladja a leckét még a legtapasztaltabb szponzoroknak is. Fontos a pozitívumok kiemelése, mi az, amit jól csinál. Fontos, hogy mindig tudassuk vele, hogy jó úton jár, ha pedig nem, közöljük vele, mit kell másként csinálnia, hogy nehogy ismét csak sérelem érje őt.

4. A türelmetlen: „nekem rengeteg célom van, 1 hónapon belül új autó vásárlása, 3 hónap múlva új lakás vásárlása…”
Az ilyen ember általában türelmetlen, mindent azonnal akar, ha pedig nem jönnek gyorsan az eredmények lelkesedése odavész, csalódottan kiszáll az üzletből és (tapasztalatból mondom) általában az MLM ellen fordul és mindenhol hangoztatja sértettségét.
Azért, hogy ne kerüljön ilyen helyzetbe tisztázzuk vele a legelején, hogy ez egy olyan munka, amelyet kitartóan kell csinálni és általában hosszabb távon érkeznek majd a nagyobb eredmények.

5. A profi: „a célom az, hogy 1 – 1,5 éven belül megteremtsem magam és a családom számára az anyagi biztonságot…”
Ez az a válasz, ami számomra a legkedvesebben hangzik, ugyanis reális, ámbár komoly célt tűz ki maga elé, ami józan ítélőképességet sugároz. Tudja, hogy hosszabb távon érhet el jelentős sikereket és valószínűleg ennek szellemében fog nekilátni felépíteni hálózatát.

Azt hiszem, hogy ezen fő csoportokat lehet megkülönböztetni az MLM hálózatépítők körében. Fontos, hogy mindegyik csoporttal megtaláljuk a közös hangot, birtokában legyünk azoknak az eszközöknek, amelyekkel egy-egy emberhez a leghatékonyabban tudunk szólni.

És Neked megvannak az eszközeid? Melyik csoportba tartozol?

„Amikor csapatot építesz, legalább annyira fontos megszabadulni az alkalmatlan személyektől, mint megtartani az alkalmasakat.”
Dale Calvert

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Hirdetés

Kategóriák

Archívum