Miképp határozzuk meg céljainkat? Mi legyen a cél?

Miért van szükség céljaink pontos meghatározására?

Ha meghatározunk magunknak egy célt, és átgondoljuk, hogy mit kell tenni az eléréséhez, akkor nagyobb eséllyel ismerjük fel azokat a dolgokat, amik a helyes irányba terelnek minket. Ha nem élünk a részletes tervezéssel, akkor nem valószínű, hogy valaha is teljesülnek álmaink, vágyaink. Leegyszerűsítve: ha nem tudod mit akarsz az életben, akkor soha nem fogod elérni. Ha tudod, akkor megtalálod a módját, hogy miként valósítsd meg álmaidat.

Hogyan profitálhatunk ebből?

Sokunkban él egy elképzelés, hogy mit szeretnénk elérni az életben. Például több pénzt keresni, különleges helyekre elutazni, találkozni a nagy szerelemmel, saját házat vásárolni. Vannak akik számára ezek a vágyak teljesülnek, vannak akik számára nem. A két csoportot az különbözteti meg egymástól, hogy az első csoportba tartozók részletesen megtervezik a céljaikhoz vezető hosszabb-rövidebb utat, a második csoportba tartozók pedig csak sodródnak az árral, és csak remélik, hogy amire vágynak megadatik nekik. Kitűzendő céljaink körvonalazódása nem elegendő azok eléréséhez. Pontosan fel kell térképezni, hogy mire van szükség a hőn vágyott eredményhez.

Miképp történjen a célok meghatározása?

Erre nagyon sokféle megoldás létezik, de mindegyik azzal kezdődik, hogy veszünk egy darab papirt és leírjuk céljainkat. Az egyik módszer a 6 pont módszer, ami lebontja a folyamatot. A módszer a következő fontos mozzanatokat tartalmazza:

– Specifikáció: Képesnek kell lennünk arra, hogy azonosítani tudjuk a speciális jellemzőket, amiket magunknak definiálunk. Például egy sikerre vágyó személy esetében nem elegendő kitűzni célként a több pénz keresésének tényét, hanem számszerűsíteni kell az elérni kívánt eredményt. Rendben van, szeretné vagyonát növelni, de meg kell adni a mértékét, hogy konkrét célnak minősüljön.

– Jótékony hatások azonosítása: A célok meghatározásakor ismernünk kell, hogy miképp profitálhatunk, mit nyerhetünk, ha az adott célt elérjük. Ez azért fontos, mert ha tudjuk mit „kapunk” a cél teljesülése esetén, akkor ahhoz tudjuk mérni a célhoz vezető úton elszenvedett esetleges veszteségeket. Azonosítsuk az adott cél elérésének minden hasznát!

– Elérhetőség ténye: A magunk elé kitűzött célok legyenek reálisak. Lehetnek túlzók, de képesnek kell lenni az elérésre és mindvégig hinni abban. A célok legyenek ambíciózusak, de mindig maradjunk két lábbal a földön. Sokkal jobb érzés erőfeszítések árán elérni a célt, mint már az elején feladni a vágyunkat annak teljesíthetetlensége miatt.

– Határidő meghatározása: Egy adott cél elérését kössük mindig konkrét határidőhöz! „Szeretnék hamarosan több pénzt keresni!” helyett inkább fogalmazzunk így: „Ezév végéig (december 31-ig) szeretnék 20.000 forinttal több pénzt keresni!” Határidő kitűzése nélkül megadjuk magunknak az esélyt, hogy az eredményért való cselekvést egyre csak elodázzuk. „Én azt mondtam, hogy hamarosan szeretnék több pénzt keresni, még belefér, ha csak holnap kezdek ezért tenni valamit.”

– Bontsuk kisebb, egyszerűbb lépésekre: Nagyon fontos, hogy úgy gondoljuk, a célunk elérhető. Akár tudatosan, vagy tudat alatt hinni kell a kitűzött célunkban. A dolog sokkal egyszerűbbé válhat, ha több kisebb lépésre bontjuk fel az odaáig vezető utat. 20 kilogramm testsúlycsökkentés nagy falatnak tűnhet, de ha lebontjuk, hogy ez mennyi fogyással jár hetente, akkor máris jobban átlátjuk a dolgot. Az emberi agy sokkal könnyebben elfogadja a több kisebb lépést, mint az egyetlen hatalmas ugrást.

– Eredményorientáltság: A cél felé vezető rögös úton tudni kell mérni a részeredményeket, hogy milyen messze járunk az áhított sikertől. Több kisebb lépésre történő felbontás esetén sokal könnyebb a mérés elvégzése és az eredményekből következtetések vonhatók le, tendenciák állapíthatók meg. A következtetések alapján pedig láthatjuk, hogy mit csinálunk jól, mit rosszul, finomíthatók cselekedeteink.

Szerinted miképp lehetséges helyesen meghatározni és kitűzni magunk elé a céljainkat? Várjuk hozzászólásaitokat!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Hirdetés

Kategóriák

Archívum