Mire költöd a fizetés nagy részét? Számlákra, hitelre?

A legtöbben nem ismerik a pénz fogalmát. Semmit sem tanultak a gazdaságról, semmit sem tudnak a háttrében zajló dolgokról. Ennek ellenére mindenki vállalkozik, gazdálkodik, kezeli a saját pénztárát. Az emberek többsége nem ért a pénzhez, nem tudja azt még több pénzzé tenni. A szegény még szegényebb, a gazdag még gazdagabb lesz.

Miért?

Tehetem fel jogosan a kérdést. A gazdagok értenek a gazdasághoz és nem ők dolgoznak, hanem a pénzüket dolgoztatják. A szegények a luxuscikkek vásárlását helyezik előtérbe, míg a gazdagok csak akkor vásárolnak ilyen termékeket, ha már a befektetéseik, részvényeik, ingatlanjaik ki tudják termelni azt a pénzt, hogy új autót vegyenek vagy nyaralni menjenek.

Mi a különbség a két réteg között?

A szegények hitelből és a fizetésemelés látszólagos bevételnövekedése miatt pár napot, hetet lopva gazdagként élnek. Majd a törlesztőrészletek visszafizetése (a frankárfolyam ingadozása) először megszorításokat követel meg a család mindennapjaiban. Ha ez nem lenne elég a biztos munkahely sem biztos. Azaz a fizetés, amit minden hónapban kézhez kapunk nem biztos.

Fizetés nélkül nincs törlesztés, törlesztés nélkül nincs ház, ház nélkül nincs semmi.

Mi volt az első hiba?

A hitel felvétele, esetleg a fizetésemelés túlértékelése. Az emberek hajlamosak elgyengülni. Ilyenkor hibát követnek el, végzetes hibákat. A hitel rövidtávú boldogságot okoz, ami akár egy egész életet meghatározhat.

Mit tesznek a gazdagok? Hogyan lettek gazdagok?

Akármennyire kevés bevételük is van a legelején azt mind visszaforgatják az aktuális üzletükbe vagy egy új még kecsegtetőbb üzletbe. Legyen az tőzsde, termék, ingatlan, részvény, deviza. Nem vásárolnak luxus cikkeket felelőtlenül. Szépen lassan annyi befektetésük, ingatlanjuk lesz, hogy az állandó passzív bevételüknek köszönhetően elmehetnek nyaralni, lakást vagy autót vehetnek.

Meddig lehet növelni az eszközeinket?

A végtelenségig. A lehetőségeink korlátlanok.  Csak élnünk kell velük. Sok esetben nem esik az ölünkbe, szinte sose. Nekünk kell egy-egy helyzetet nyereségessé tennünk. A lényeg annyi, hogy nem szabad félni a bukástól. Fel kell készülni a legrosszabbra, DE mindig a feltétlen sikert kell vízionálnunk. Lépésről-lépésre fel lehet építeni a passzív jövedelmünket generáló birodalmunkat. Céljaink legyenek magasztosak és utópisztikusak. Az emberi elme csodálatos gépezet, ami mindig eléri akitűzött  célokat. (Csak legyenek céljaink és azok eléréséért mindig tegyük meg a szükséges erőfeszítéseket)

A passzív jövedelmünk növekedése az életszínvonal növekedését hozza magával

Először évi egy nyaralást enged, majd havi 1 hét nyaralás sem lesz lehetlen cél. Az első autó még egy használt gépjármű, aztán fokozatosan új, de még alsó kategóriás. Szintén fokozatosan lépkedhetünk a kategóriáról-kategóriára. Az utolsó lépcsőfokok már a luxus világába engednek: BMW, Mercedes … Kinek milyen az ízlése.

Az életszínvonalunk változása

Természetesen nem érhetjük el egyből a végső célokat. Osszuk be lépcsőfokokra az oda vezető utat és lépkedjünk lépésről lépésre, ha kell vissza is léphetünk. Hiszen az üzleti életben nem ritka a veszteség.

A napi rutin megváltozása

A luxus cikkeken kívül a napi rutinunk is megváltozhat és meg is fog: reggeli ébredés után fallabdázás az aktuáis partnerekkel. Ezt követően villásreggeli közben megtervezhetjük a nap további részét. Egy kávé/tea/üdítő  mellett a barátaink társaságában töltjük a délelőtt. Az üzleti ebéd egy neves étteremben, természetesen sikeres tárgyalással zárva. A délutánt egy laza wellness programmal nyitjuk: szauna, úszás ,masszázs. A vacsorát a kedvesünk társaságban töltjük, akár otthon, akár egy elit étteremben. Nap közben pár óra kötetlen munkát is elvégzünk. (ez az én vízióm és tudom, hogy még sokat kell érte tennem, de már most közelebb vagyok hozzá, mint tegnap)

Hogyan lehetséges ez?

A pénzünk dolgozzon helyettünk, azaz legyen passzív jövedelmünk. Mi az a passzív jövedelem? Olyan bevételforrás, amiért egyszer kell megdolgoznunk – lehetséges, hogy ez több hónapig, több évig tart – után már magától termeli a pénzt, csak időszakosan rá kell néznünk, hogy minden megfelelően üzemel. A passzív jövedelem Magyarországon a többség számára ismeretlen fogalom.

Keményen dolgozol? Dolgoztatod a pénzed?

Mindenki azt hiszi, ha keményebben dolgozik és még keményebben, akkor sikeres lehet. Miért lenne sikeres? Több fizetést kap, több adót fizet. Nagyobb hitelt tud fel venni, de még többet fizet vissza. Nincsen olyan eszköz a birtokában, ami termelné a pénzt, csak forrása (hitel, számlák, lakás, autó) van, ami a pénzt visszi és egyre többet.

Miben mérem a sikert?

A sikert én a passzív jövedelmem mértékében mérem. A nyaralások számában, az új és sikeres befektetések számában, valamint a kapcsolati tőkém növekedésében. A legfontosabbat majdnem kihagytam: a szabadidőm növekedésében.

Te miben méred?

  • Mekkora a házad?
  • Hova viszed nyaralni a családot?
  • Milyen kocsid van?
  • Milyen pozícióban dolgozol, mint alkalmazott?
  • Mekkora a fizetésed?
  • Mennyi a szabadidőd?
  • Ki tudod venni a szabadságot, amikor te szeretnéd?
  • Mennyi időt töltesz a családoddal?
  • Teljesülnek-e az álmaid?

A pénz dolgozik helyettem

Robert T. Kiyosaki Gazdag papa, szegény papa című bestseller könyvét olvastam és ennek hatására íródott ez a cikk, remélem érthetően leírtam a gazdagok és a szegények közötti különbséget és rámutattam arra, hogy a passzív jövdelem szabaddá tesz.

„Akinek van adatik.”

Mi a véleményed a pénzről?

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Hirdetés

Kategóriák

Archívum